ЖИШСЭН ДУНДАЖ НЭГ ХҮНИЙ ХҮНСНЭЭС АВЧ БУЙ БОДИТ ИЛЧЛЭГ ШИМ ТЭЖЭЭЛ - ЗУНЫ УЛИРАЛД

 Хаах  |   Татах  |   Хэвлэх  |   Тооцоолол хийх |  

Хүнсний бүтээгдэхүүний нэр төрөл (2)

Хугацаа (Жил)

Харагдах төрөл


Мета мэдээлэл
1 Тодорхойлолт
Хоол хүнс нь үндсэн шимт бодис, аминдэм, эрдэс бодис болон бичил тэжээлийн бодисуудаас бүрдэнэ. Үндсэн шимт бодис гэдэгт уураг, тос, нүүрс ус хамаарна.
2 Аргачлал, арга зүйн нэр
ХҮНСНИЙ АЮУЛГҮЙ БАЙДЛЫН СТАТИСТИКИЙН ҮЗҮҮЛЭЛТИЙГ ТООЦОХ АРГАЧЛАЛ ( ҮСХ-ны даргын 2015 оны 1 дүгээр сарын 30-ны өдрийн А/12 тоот тушаалын I хавсралт )
3 Тооцох аргачлал
Хүнснээс авах илчлэг, шим тэжээлийг килокалороор (ккал) хэмжинэ. Нүүрс ус нь цагаан будаа, гоймон, талх зэрэг үр тарианы гаралтай бүтээгдэхүүнд илүү агуулагддаг бөгөөд 1 граммд ногдох илчлэгийн хэмжээ нь 4 ккал байна. Тос нь мал, амьтны гаралтай бүтээгдэхүүн болон хүнсний ногоо, самар, загас, наранцэцэг, хулуу зэрэг бүтээгдэхүүнд агуулагддаг бөгөөд 1 граммд ногдох илчлэгийн хэмжээ нь 9 ккал байна. Уураг нь мах, дүүпүү, шар буурцаг, өндөг, үр тариа, цагаан идээ, сүү, бяслаг зэрэг бүтээгдэхүүнд агуулагдах бөгөөд 1 граммд ногдох илчлэгийн хэмжээ нь 4 ккал байна. Хүнснээс авсан илчлэг, шим тэжээлийг сэрүүн, зуны улирлаар тодорхойлоход Эрүүл мэндийн сайдын тушаалаар батлагдсан нормыг ашиглана
4 Үзүүлэлтийг тооцох давтамж
Жил
5 Хэмжих нэгж
Бусад (бичих)
6 Мэдээлэл шинэчилсэн хугацаа 2023-09-01
7 Эх сурвалж
Өрхийн нийгэм эдийн засгийн судалгаа
Тайлбар
Ашиглах нөхцөл: CC BY 4.0